Det er helt merkelig.

Lenge har det fascinert meg hvor utrolig mye tid på dagen og søvn har å si for humøret, ikke minst hvile. Som psykologistudent har jeg etterhvert lest en hel del om at fenomenet "A-, og B-mennesker" er høyst reelt, og at det faktisk har mye å si for egne prestasjoner, relasjoner til andre og ... ja, humør. Emosjoner generelt. Kort sagt kan man vel si det sånn at A-mennesker presterer best og er "på topp" tidlig på dagen (det vil si fra omtrent klokken åtte til klokken tolv), mens B-mennesker opplever det samme fra sånn cirka klokken fem til klokken elleve på kvelden. Også har man alle de andre da, som befinner seg i et slags mellomsjikt, og gjør det best sånn cirka midt på dagen. Det har også blitt gjort en god del forskning på forhold mellom disse to typene av mennesker (egentlig blir dette en voldsom generalisering, for de aller, aller fleste kan kategoriseres som en slags blanding mellom morgen-, og kveldsmenneske), hvor en har funnet at A-mennesker samarbeider best og kommer godt overens med andre A-mennesker, mens B-mennesker, vel ... de har det på samme måte, bare med andre B-mennesker. Derfor kan man også si at på et helt generelt grunnlag vil det ideelle ekteskap/forhold/vennskap/kall det hva du vil være mellom to A-, eller to B-mennesker. Eller to blandingstyper. Meeen, akkurat dette er jeg littebittegranne skeptisk til, spesielt med tanke på at en av mine beste venninner uten problemer kan sove helt frem til klokken to på ettermiddagen, og fremdeles ikke føle for å stå opp. Ikke vet jeg. 

Jeg er forresten, dersom dere skulle lure på det, et A-menneske. Det er både fysisk og psykisk umulig for meg å sove noe lenger enn halv ti på morningen, uansett hvor seint oppe jeg har vært kvelden eller natten før. Jeg blir faktisk uvel av å sove for lenge. Dette førte blant annet til en del komiske situasjoner i russetiden, hvor jeg ofte kom hjem i otta og deretter stod opp igjen mindre enn tre timer senere, stadig vekk ble bedt om å gå og legge meg igjen. Jeg gjorde et par halvhjertede forsøk på å ligge og dra meg til langt utpå ettermiddagen som mange andre av vennene mine gjorde, men ble stort sett liggende å lese eller stirre i veggen. Helt til jeg ga opp og veltet meg ut av sengen. Hvordan er det med dere?

(Dette skulle egentlig være et innlegg om hvor godt jeg hadde av å bruke kvelden i går på å bare tulle og skype med lillesøster, men av en eller annen grunn ble det til at jeg ... øste ut av min uendelige kunnskap om menneskevesenet. Kjenner jeg gleder meg til å begynne å studere igjen - og at jeg nok har valgt riktig yrke som fremtidig psykolog). 

 

 

6 kommentarer

ingrid

20.02.2013 kl.15:21

Interessant :)

Jeg er også A-menneske. Hodet mitt virker ikke etter klokka ti om kvelden, og jeg våkner stortsett mellom 7 og 9 i helgene. Men det tilpasses selvsagt litt, sånn at når jeg har ferie i mange uker sover jeg litt lengre etterhvert.. Mens hvis jeg har stått opp fem i ukevis er det umulig å sove lenger enn 6-7 ;)

SK

20.02.2013 kl.16:30

Så rart, du må bare skrive mer om psykologi og slikt. Jeg elsker det, hadde det ikke vært for at jeg valgte realfag hadde nok det vært noe for meg! ^^

Maria

20.02.2013 kl.17:06

SK: Ikke for sent enda! :D

Akima K. Montgomery

20.02.2013 kl.22:34

Interessant =D Fascinerende med psykologiske ting og slikt :) Og jeg er mest A-menneske selv (ligger ekstremt sjelden til senere enn klokka ni selv i helgene) og er mest opplagt om morgenene), samtidig som jeg også trenger lite søvn, alltid sitter oppe til minst halv tolv på kvelden og ofte har store mengder energi ;) Egentlig er jeg a-menneske om morgenen og b-menneske om kvelden, noe som er innmari praktisk.

E.S.

21.02.2013 kl.02:48

åå jeg skulle ønske jeg var a-menneske!! jeg prøver for tiden å legge om døgnrytmen, men det er veldig problematisk når man aldri blir trøtt før 1. haha. vurderte faktisk å studere psykologi i Bergen jeg også, men det ble aldri noe av - det høres så bra ut! heldig :-)

Maria

21.02.2013 kl.14:06

E.S.: Ja, det er ganske ok, veldig fornøyd med at jeg traff blink utdanningsmessig på første forsøk! Av og til skulle jeg ønske jeg var et B-menneske, virker så deilig å bare kunne ligge og sovesovesove uten problemer :P

Skriv en ny kommentar

Maria

Maria

22, Skedsmo

22 år gammel psykologstudent ved UiB. Blant de ting som opptar meg mest her i verden er litteratur, psykologi, skriving, tjukke magasiner av alle slag, korsang, smågodt, loppemarkeder, diverse britiske TV-serier, kaffe/te, Ed Sheeran-taggen på tumblr og forskjellige typer grøt. Jeg elsker grøt. NB: Jeg poster kun når jeg blir inspirert, og det skjer dessverre altfor sjelden. Instagram: mariavoogt tumblr: mariavoogt

Follow on Bloglovin Instagram

Arkiv

hits