Opplys meg!

Hei, folkens. Her om dagen, mens jeg egentlig skulle bli ferdig med den siste statistikkoppgven fra helvete (er ferdig nå, skal slutte å mase om dem! Lover!), satt jeg en god stund og tenkte på at nå er det jammen lenge siden jeg har lest en bok jeg likte skikkelig, skikkelignskikkelig godt. Altfor lenge siden! Da jeg var liten /mindre/yngre, kall det hva du vil, likte jeg så godt som alt jeg leste. Jeg mener å huske at hver eneste bok jeg begynte på nærmest hensatte meg i trance, og jeg kunne lese og lese i timevis, samtidig som den gode "åååh, nå koser jeg meg, dette er så ufattelig spennende og morsomt og interessant at jeg vet ikke hva"-følelsen nærmest rant rundt omkring i kroppen min sammen med alt det røde blodet. De aller beste gavene jeg fikk var bøker, om det så var til bursdag eller jul. Da barneskolen iverksatte en lesekampanje for å fremme leselyst (LOL, som om jeg skulle trenge noe sånt), og vi skulle registrere hvor mange sider vi leste for å få diplom, ble jeg stadig vekk beskyldt for fusk av klassekameratene mine - det var ikke mulig at noen kunne lese så mye på så kort tid. Vel ...! 

Jeg ble aldri rastløs eller begynte å kjede meg, og der og da var det absolutt ingenting jeg heller ville gjøre enn å lese ferdig akkurat den boka jeg satt med for øyeblikket. Til tider gjorde jeg nesten ikke annet enn å lese, og det gikk faktisk så langt at da jeg ymtet frampå til mamma og pappa om at jeg kunne tenke meg å begynne å spille fotball, svarte de med å bli så entusiastiske og begeistrede på mine vegne at jeg er ganske sikker på at de muligens begynte å bli litt bekymret for at jeg rett og slett leste for mye. Det fantes andre ting man kunne være opptatt av, liksom. Når jeg tenker over det, hadde jeg vel bare godt av å utvide horisonten litt, men som datter av to lesehester er det vel ikke vanskelig for selv den mest uskolerte spirrevipp å skjønne at dette var noe arvelig betinget. Nuvel. Det jeg ville fram til var uansett at jeg savner den følelsen. Å kunne bli fullstendig bergtatt av en bok, å rett og slett lengte etter å komme meg hjem om ettermiddagene, sånn at jeg kan fortsette der jeg slapp. Midt oppi alt det spennende og morsomme og interessante. 

Nå er det ikke sånn at jeg ikke lenger liker å lese - heldigvis ikke! Jeg har lånekort på biblioteket og kjøper så mange bruktbøker jeg kan få tak i (kjøper av prinsipp ikke altfor mange nye bøker - regnskogen, vet dere). Det er bare det at jeg har kjent på mangelen av virkelig fascinasjon fra min side med tanke på det å lese noe altfor lenge nå, synes jeg. Og det er ikke gøy. Det er ikke sånn jeg er vant til å ha det! Hjelp! Lesetørke, her! Jeg vil ikke bare lese pensum, selv om psykologi er typ noe av det aller kuleste jeg vet om. Jeg vil lese andre ting, også! Dessuten nekter jeg å liksom måtte akseptere det fakum at den følelsen jeg leter etter kun er reservert for barn, for det tror jeg rett og slett ikke noe på. Riktignok skal barndommen være en spesiell og magisk tid, men noe av denne magien må det da kunne være mulig å beholde i "voksen" alder, også. Hallo! Trenger tips, her! 

Så: Hva leste du sist? Hva er din absolutte favorittbok? Kan du anbefale noe for en som gjerne vil, men ikke helt klarer å digge Murakami? Som har lest nesten alt av John Irving, men også fortører russisk fantasy med liv og lyst? Har du opplevd en lesetørke før? Må jeg vente til etter fullendt profesjonsstudie før jeg finner tilbake til den gamle leselysten min?! I hope not. Fem år blir altfor lenge å vente. 

Siste:


Har skypet med lillesøster og pusekatt (førstnevnte kommer forresten på besøk i morgen!) i to og en halv time istedenfor å gå på trening.


Det var en dobbel regnbue over Bergens himmel i går, MYE finere enn det man ser her.

Dessuten har jeg:

- Vært observatør i barnehage i egenskap av å være psykologstudent,

- Tilbrakt altfor mange dager i kantina på psykfak uten å gjøre noe som helst produktivt, men du så koselig det er!

- Begynt å glede meg til jul. Jepp.

- Vært i godt humør osv. 

Så, det!

4 kommentarer

ingrid

26.09.2013 kl.21:34

Skal vi se: Hvis du liker fantasy, så koste jeg meg veldig med den lettfordøyelige Hunger Games-triologien.

Andre bøker jeg har likt spesielt godt i det siste er: Love in the present tense - Cathrine Ryan Hyde (En ny favoritt! Har kjøpt flere bøker av denne forfatteren), My Sisters Keeper - Jodi Picoult (hun har også mange andre gode bøker), the Secret Garden - Frances Hudgeson Burnett (når du vil ha noe lettfordøyelig, barnslig men gøy.

Narnia og Harry Potter er også serier jeg aldri blir lei av :)

jaaa.... Det var dem jeg kom på i farten ;)

Meru

26.09.2013 kl.21:53

Siste jeg leste var en fantasybok for unger: Rasp het den:) Og Kappen som er en barne grøsser. Har gjort litt reasurch siden jeg skriver barnegrøsser^^ Men siste jeg faktisk leste var et kapittel av en bok som ikke er gitt ut ennå:)

Sjekk ut den sida her:https://www.facebook.com/groups/154447488096750/

Akima K. Montgomery

27.09.2013 kl.08:39

Først så vil jeg kommentere det med leselyst-kampanjer, noe det irriterer meg at vi ikke hadde da jeg gikk på barne- og ungdomskolen siden jeg ville gjort det el fantastico på sånt. Så boktips, mitt yndlingstema!

Vi har yndlingsboka mi "En brøkdel av helheten" ("Fraction of the whole" på engelsk) av Steve Toltz som er 800 sider lang, men så fengende og underholdende skrevet at det ikke føles sånn. Jeg har lest og har den boka både i norsk og engelsk utgave og elsker den <3

Ellers så er noen bøker som hvert fall ga meg den transe-følelsen du nevnte:

- "The girl who circumnavigated Fairyland in a ship of her own making" av Catherynne M. Valente (og dens oppfølgere, en som jeg har, en som kommer ut i oktober). Nydelig skrevet, utrolig fantasifull og eventyrlig og rett og slett vakkert fortalt.

- The Hero's Guide to saving your kingdom" av Christopher Healy (og dens oppfølger). Innmari underholdende og morsomt med store doser sjarm og kule karakterer.

- Little hands clapping av Dan Rhodes. En sånn bok som minner meg om både Neil Gaiman, Tim Burton og Roald Dahl, samtidig som den er helt unik og herlig makaber og eventyrlig.

- Alt av A.S. King. Hun er antakelig yndlingsforfatteren min og skriver bøker for ungdom som er særdeles interessante og velskrevne.

Det var i alle fall noen tips og ideer :) God fornøyelse!

Lill Hilde

28.09.2013 kl.14:36

Har du lest kafka på stranden av murakami? Anbefales som lydbok! Percy jackson bøkene er jo medrivende og gir nyttig kunnskap om gresk og romersk mytologi.

Skriv en ny kommentar

Maria

Maria

22, Skedsmo

22 år gammel psykologstudent ved UiB. Blant de ting som opptar meg mest her i verden er litteratur, psykologi, skriving, tjukke magasiner av alle slag, korsang, smågodt, loppemarkeder, diverse britiske TV-serier, kaffe/te, Ed Sheeran-taggen på tumblr og forskjellige typer grøt. Jeg elsker grøt. NB: Jeg poster kun når jeg blir inspirert, og det skjer dessverre altfor sjelden. Instagram: mariavoogt tumblr: mariavoogt

Follow on Bloglovin Instagram

Arkiv

hits